Online gids Beurs van Berlage vandaag gepubliceerd

Beurs van Berlage gids voor Filosofie Nacht 2013Financieel Erfgoed publiceert vandaag, ter gelegenheid van de Filosofie Nacht op vrijdag 12 april aanstaande, een on-line gids over de Beurs van Berlage. De bezoekers kunnen deze gids via de mobele telefoon raadplegen, via QR-code of via de eigen desktop. Zij vinden dan bij elke ruimte die tijdens de Filosofie Nacht in gebruik is, een verhaal met extra achtergrondinformatie en beeldmateriaal over de (financiële) geschiedenis van die lokatie.

De verhalen in de gids sluiten aan op de thema’s van de Filosofie Nacht: schuld, boete en al wat met filosofie, geld en moraal te maken heeft. Wie ze allemaal leest ziet dat juist de Beurs van Berlage hiervoor een geschikte lokatie is. Al vanaf het eerste begin vertegenwoordigt dit gebouw zowel de handel als een idealistische visie op de ideale samenleving zonder geld.

Eén van de verhalen gaat bijvoorbeeld over de afgezaagde handjes uit de effectenbeurszaal. Deze handjes waren te vinden op de ijzeren hekken waarmee de effectenbeurs werd afgesloten van het publiek. Op de hekken bevonden zich geldzakken, als illustratie dat het hier ging om de effectenbeurs, waar klanten tijdelijk hun geld op ‘prolongatie’ uitzetten. 

De beurshandelaren voelden zich moreel veroordeeld door die handjes en interpreteerden ze als zou Berlage hebben willen suggereren dat het op de effectenbeurs alleen om geld draait. Andersluidende toelichtingen door hem of de Vereeniging van den Effectenhandel werden niet aanvaard en er werd een smidsgezel ontboden om de handjes af te zagen.

Een meer uitgebreide versie van het verhaal achter de afgezaagde handjes vindt u op de online-blog in het Financieele Dagblad.

De gids is overigens niet de enige activiteit die vanuit Financieel Erfgoed wordt aangeboden. Tijdens de Filosofie Nacht houdt Simon Lelieveldt in de noteerzaal een lezing met de titel: ‘Back to the Future’ over Betalen en Bankieren van vroeger tot nu. En op de vrijdagmiddag vóór de nacht is er de mogelijkheid om mee te lopen op een financiële geschiedeniswandeling (i.s.m. cultureel organisatiebureau Artifex).