Eugene White over de lessen uit de financiële geschiedenis voor vandaag de dag

Deze week zagen wij een mooi kort interview op Twitter voorbij komen. Aan het woord is Eugene White, financiële geschiedkundige, die een scheidslijn trekt tussen voor en na 1914, wat betreft het kijken naar de financiële crises. Je kunt de video hier bekijken.

Hij verduidelijkt onder andere dat het door wetten beperken van de rol van financiële instellingen tot gevolg heeft dat er ook weinig opbrengsten zijn voor het publiek/economie. Dat is een maatschappelijke keuze.

Hij vertelt ook dat de Glass-Steagal act er zo gekomen is als compromis tussen Steagal (vz Banking Committee in de House of Representatives) die depositogarantie wilde voor de kleinere marktspelers/consument. Glass was aan de andere kant een vrije markt-adept en die wilde publicatie-eisen, scheiding van bankactiviteit en dat was het dan. Zo kwamen twee politieke wensen bijeen in één wet. White wijst er nog eens op dat deze politieke dynamiek onvoldoende wordt herkend door de politici van vandaag die terugblikken op het verleden.