Financieel Erfgoed zet de laatste Nederlandse transactie op naam !

Financieel Erfgoed zet laatste Nederlandse girale transactie bij in virtueel museumEr zijn historische momenten, die je niet mag missen. De overgang van het Nederlands naar het Europees betalingsverkeer is er zo één. Eind december 2014 was het zo ver. Het laatste Nederlandse produkt zou vanaf 1 januari 2015 ophouden te bestaan. Daar moesten we  iets mee doen natuurlijk. En dus ging Financieel Erfgoed met hulp van de internationale terminalleverancier Magna Carta, op jacht naar de allerlaatste Chipknip-transactie. 

 

CertificaatDe jacht had wat voeten in aarde. Op 31 december bleken er al de nodige Chipknip-betaalpunten buiten bedrijf. Gelukkig had Magna Carta nog wat terminals achter de hand gehouden… en zo konden we een pracht-transactie op onze naam zetten. Gedateerd op 31 december 2014, om 23 uur 59 en 59 seconden precies. Dat is letterlijk het allerlaatste moment waarop het officieel nog toegestaan was om Chipknip transacties te doen.

Het bijzondere bij Chipknip-transacties is verder dat je alleen door een bonnetje kunt zien of/wanneer je die hebt gedaan. In plaats van die bon kregen we van Magna Carta een officieel certificaat met daarin alle gegevens van de transactie. Die hebben we inmiddels bijgezet in ons digitaal museum.

dialaatstedownloadMaar goed, met zo’n transactie alleen ben je er nog niet. Die moet ook nog ter verwerking naar de bankcomputer gestuurd worden. Die bankcomputer is nog open tot en met 18 januari 2015. In verband met de afbouw van de Chipknip-transacties zijn de terminals in het veld echter technisch aangemoedigd om liefst voor 3 januari hun laatste transacties op te sturen. Alleen de speciaal voorbereide terminals van Magna Carta hielden hun transacties wat langer vast. En zo stuurde Magna Carta gistermiddag, 16 januari, tijdens een speciale ceremonie hun laatste transacties op naar de bank.

Daarmee behoort zowel deze laatste afstorting/transactieverwerking als de laatste Nederlandse transactie definitief tot onze geschiedenis. Om dat moment te markeren presenteerde Simon Lelieveldt deze canon van het Nederlandse girale retail betalingsverkeer. In die canon, waarop tijdens de presentatie tal van toevoegingen en aanvullingen kwamen die we graag overnamen, wisselen samenwerking en concurrentie zich af. De vraag die zich aandiende, ook bij de terugblik door Tom de Regt van Magna Carta, is of op alle momenten in de geschiedenis die samenwerking of concurrentie wel zo vruchtbaar is geweest.

Bij de borrel nadien werden tenslotte niet alleen tal van herinneringen opgehaald: we mochten ook van diverse aanwezigen nog bijdragen ontvangen voor de collectie van Financieel Erfgoed: oude passen, Chipknippers, een Chipknip-paraplu en enkele Chip-paslezers (zie ook onze Facebook-pagina). Met dat alles kunnen wij niet anders dan zeer tevreden terugblikken op dit historisch moment.