Financieel Erfgoed op Springtij 2015 over de toekomst van de financiële sector

Op Springtij 2015 waren we onder leiding van Jort Kelder in gesprek over geld, waarde en wat de geschiedenis van geld ons kan leren over financiële crises en het vervolg daarop. Wat ons betreft ligt de werkelijke uitdaging van dit moment er vooral in om menselijke waarden toe te voegen en te integreren in de financiële sector. Zoals wij dat noemen: Let’s humanize money.

_DSC3012

Panellid Klaas van Egmond propageerde in de sessie een radicale hervorming van het monetair en geldsysteem. Wij delen die visie niet: er is meer dan genoeg (en meer dan menigeen beseft) aangepast in het verlengde van de crisis en de risico-sensitiviteit in financiële sector is terug tot een punt dat groene investeringen niet meer mogelijk zijn omdat ze te risicovol zijn. Daaronder ligt een politieke keuze om koste wat kost de volgende crisis te voorkomen.

Als voorbeeld waar het wat ons betreft heen mag gaan kun je denken aan het verschil tussen gewone koffie kopen of fair trade koffie. Op diezelfde manier kun je besluiten om bij financiële produkten meer te willen weten wat er met je geld gebeurt (impact investing). Daar zijn al diverse voorbeelden van en die beweging krijgt steeds meer momentum. Tegelijk is het ook mogelijk om alternatieve ruilsystemen neer te zetten die op reputatie (of energiebronnen) gebaseerd zijn en evenzo een maatschappelijk doel ondersteunen. Er is daar nog van alles te ontdekken en ontwikkelen.

Al met al zien wij dus veel meer binnen de bestaande structuren een verschuiving ontstaan dan grote plotselinge aardverschuivingen.