Financieel Erfgoed met de BBC op de toren van de beurs van Berlage

De toren van de Beurs van Berlage - foto S. Lelieveldt - Financieel Erfgoed

De toren van de Beurs van Berlage

Afgelopen maand kwam BBC4 op bezoek voor een programma over ‘Secret cities’. Dit gaat over de minder bekende kant van steden als Amsterdam, St Petersburg, Lissabon enzovoorts. Aan Simon Lelieveldt van Financieel Erfgoed werd gevraagd om op de toren van de Beurs van Berlage wat meer te vertellen over de geschiedenis van de stad, de burgerij en het uitzicht.

U kunt zich voorstellen dat het uitzicht vanaf de toren erg mooi is. Het punt dat we in het interview aanwezen was het nieuwe stadhuis van Amsterdam (nu Paleis op de Dam). Het staat symbool voor de enorme economische groei uit de gouden eeuw, het Amsterdamse zelfvertrouwen en is architectonisch vormgegeven als het paleis van Koning Salomo. Centraal in het gebouw staat de burgerzaal en dat is veelzeggend voor de rol die de opgekomen burgerij zich had verworven in de Nederlandse situatie.

Hoe de uiteindelijke montage eruit rolt weten we in het voorjaar 2017, dan is de serie op BBC4 te zien. We zijn reuze benieuwd of er dan ook aandacht is voor het gedicht de Toren, van Albert Verwey en de betekenis van de teksten onder de wijzerplaat. Meer daarover leest u in onze blog.