De pinpas en online-geldautomaat worden 40 jaar oud: Financieel Erfgoed staat erbij stil

Bron: Bedrijfshistorisch archief ING

Bron: Bedrijfshistorisch archief ING

Volgende week vrijdag 16 september is het zover: het is dan precies 40 jaar geleden dat de Gemeentegiro Amsterdam, op drie locaties de eerste geldkaarten en reguliere online-geldautomaten in gebruik nam.

Dit moment, een soort Fintech avant la lettre, verdient alleen al vanwege de breder ingezette techniek, haar plek als venster 7 in de canon van het Nederlands giraal betalingsverkeer. Financieel Erfgoed staat daar 40 jaar later nog eens bij stil.

Geldkaart

Wij vieren dit moment met betrokken van destijds, geïnteresseerden in de geschiedenis van Amsterdam en tal van deskundigen die ook nu nog in het Nederlands betalingsverkeer werken. Tijdens de viering staan we stil bij de introductie destijds en de ontwikkelingen sindsdien, om te eindigen met een bespiegeling rond de potentie van de blockchain als vervanging van cash.

Op onze Facebook-pagina vindt u meer informatie over het programma en de manier waarop u zich kunt aanmelden. Dat is ook de plek waar u uw herinneringen aan deze geschiedenis kunt achterlaten. Alle suggesties en verhalen zijn welkom !