Op 16 september 2016, precies veertig jaar nadat de Gemeentegiro Amsterdam de eerste online-geldautomaten en pinpassen ter beschikking stelde aan het grote publiek, stond Financieel Erfgoed bij dat historische moment stil. Dat gebeurde in het Tropeninstituut, vlakbij de Eerste van Swindenstraat waar de eerste online-geldautomaat werd geplaatst.

Simon Lelieveldt van Financieel Erfgoed over het belang van het ontsluiten en delen van de financiële geschiedenis.
Bij de herdenkingsviering waren de pioniers van deze online-geldautomaat en pinpas aanwezig en tal van gasten die in de afgelopen veertig jaar nauw betrokken zijn geweest bij de verdere verspreiding van geldautomaten en pinpassen in Nederland.
Zo werd het mogelijk om ‘op reis door de geschiedenis’ te gaan van het eerste moment, 40 jaar geleden, via de huidige situatie rond geldautomaten en cash, tot de toekomst waarin cash opgaat in de blockchain. Daarna volgde de borrel.
In de media:
Er werd veel aandacht besteed in de media aan dit historisch moment. Zo besteedde de Financiele Telegraaf, net als veertig jaar geleden aandacht aan de verjaardag met een groot artikel. In het Parool werd een kort interview geplaatst, Emerce beschouwde de online geldautomaat als de voorloper van iDEAL en ook BNR-radio besteedde er in de ochtend nog aandacht aan.
Nadien publiceerden ook de Volkskrant, Het Nederlands Dagblad en de NRC artikelen aan dit onderwerp, zij het dat hierin ten onrechte de indruk werd gewerkt dat cash minder vaak gebruik zou worden en de geldautomaat overbodig zou kunnen raken.
Juist in de bijeenkomst kwam namelijk aan de orde dat er nog steeds duidelijke behoefte aan cash bestaat en het gebruik in absolute zin toeneemt. De snelle toename van elektronische betaal-alternatieven leidt er echter toe dat procentueel het aantal cash-betalingen minder wordt. Er zal dus nog onverminderd behoefte aan cash blijven bestaan en eerder sprake zal zijn van een less-cash society dan de al jaren veelbesproken cash-less society.
Lancering herdenkingssite: http://www.gemeentegiro.amsterdam
Simon Lelieveldt onthulde tijdens de sessie de speciale herdenkingssite over de Gemeentegiro Amsterdam. Hij gaf aan dat de site bedoeld is om een plek te geven aan de herinneringen en verhalen van Amsterdammers over hun gemeentegiro, ook met het oog op de 100-jarige geboortedag van de gemeentegiro volgend jaar. Ook kondigde hij aan dat Financieel Erfgoed nog dit najaar een audiotoer zal lanceren, bedoeld om de bezoekers van DNB bezoekerscentrum langs saillante punten uit de financiële geschiedenis naar Beursplein 5 te brengen.
Download de presentaties van de sessie:
- Simon Lelieveldt, over deze verjaardagsviering, Financieel Erfgoed en waarom dit moment een plaats heeft gekregen in de canon van het girale retail betalingsverkeer
- John Gigengack, over de feitelijke introductie van de online-geldautomaten en pinpas en de strategische ontwikkelingen die daartoe aanleiding waren
- Taco de Vries, over de resultaten van een studie naar de huidige stand van zaken rond geldautomaten en contant geld
- Jouke Hofman, over een andere manier van produktontwikkeling en de blockchain als toekomstig vehicel voor anoniem digitaal geld.
Bekijk de plaatjes:

Allereerste online-geldautomaat Bron: Bedrijfshistorisch archief ING

Geldkaart: de allereerste pinpas in Nederland Foto: Financieel Erfgoed / Simon Lelieveldt
Tot slot:
Na de sessie bereikte ons nog een bericht van de groep Catch-up, die in de jaren negentig een lied hebben gemaakt. Wie luistert krijgt een mooi tijdsbeeld uit het begin jaren negentig, toen er op grote schaal geldautomaten werden geplaatst.