De Iep van het Beursplein

ANWO00167000001-1920

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Al sinds 1903 staat hij voor Beursplein 5. Een mooie statige Iep, die heel veel voorbij heeft zien komen. Geplant in de jaren twintig van de vorige eeuw, maakte hij de 2e wereldoorlog mee, de wederopbouw, de oliecrisis, het Amsterdam van de krakers, de financiële crisis en natuurlijk ook het verzet daartegen: Occupy Now.Iep voor Beursplein 5 - foto: Simon Lelieveldt

Tijdens de rondleidingen van Financieel Erfgoed staan we daarom altijd stil bij de boom die voor Beursplein vijf staat. Onderaan de boom is namelijk de tekst NOW te vinden. Zover wij kunnen nagaan een verwijzing naar de beweging Occupy NOW, die in de nadagen van die beweging op de boom is terechtgekomen.

Boom1670

In maart 2017 werd de reus echter geveld. De aanleg van een fietsenkelder onder het Beursplein was de aanleiding. Dwalend over een leeg beursplein, vroegen we ons af: wat zou er met deze prachtige iep, gebeurd zijn. Deze Iep die zoveel geschiedenis heeft meegemaakt. Die ook zelf onderdeel van de geschiedenis van dit plein was.

STADSHOUT_logo_Pantone1545_v3

Al snel ontdekten we dat de Iep, met stamnummer 1670, bij Stichting Stadshout een voorlopige rustplek had gevonden. Helaas was de bast al vernietigd, om de iepenkever geen kans te geven. Maar de rest van de boom lag er nog, wachtend op een nieuwe toekomst.

We maken de Amsterdamse (financiële) geschiedenis tastbaar !
Zo ontstond ons idee: we gaan deze bijzondere Iep, die zo’n groot onderdeel uitmaakte van de (financiële) geschiedenis van Amsterdam, zijn eigen plek in die geschiedenis (terug-)geven. Daarbij combineren we onze liefde voor financiële geschiedenis met het motto van Stichting Stadshout: Hout van de stad, voor de stad, door de stad.

Met de boom maken we de Amsterdamse (financiële) geschiedenis tastbaar. We koppelen de producten van de boom aan die unieke geschiedenis. Zo verbindt de Iep zich, in zijn nieuwe verschijningsvormen, opnieuw met de geschiedenis van Amsterdam, de Amsterdammers en haar bezoekers. Een overzicht van die verschillende producten van de boom is te vinden in dit document.

Het gaat dan om een kunstwerk dat Occupy symboliseert en aan Amsterdam Museum wordt geschonken, houten Occupy krukjes, 1000 houten iepencentjes waarvan een deel met het publiek wordt ingeruild voor mooie verhalen over de Amsterdamse financiële geschiedenis, een spreekgestoelte, vergadertafel, een bijenkorf en nog veel meer.

De voortgang van het project vindt u op onze hoofdpagina dus hou die in de gaten !