Onze missie is om jong en oud op een inspirerende manier kennis te laten maken met de verhalen uit onze financiële geschiedenis. Die verhalen, over het oudste aandeel, oudste beleggingsfonds en de Amsterdamse Wisselbank zijn de moeite van het vertellen en ontsluiten meer dan waard.
Tegelijk bieden ze een nieuw perspectief op de huidige ontwikkelingen in het toezicht en op de financiële markten. Wij nodigen u daarom graag uit om ons 5-jaarverslag te lezen en met ons een verfrissende duik in de financiële geschiedenis te nemen.
Allereerst kunt u ons virtuele museum financiële geschiedenis bezoeken: Financieel Erfgoed op de Kaart. Deze site/app is via de desktop-pc of mobiele telefoon te bezoeken en kan ook op lokatie in de stad worden geraadpleegd. U vindt hier de plaatsen, bewoners, anekdotes die onderdeel uitmaken van onze rijke financiële geschiedenis. Neem vooral een kijkje en help ons mee met het verder uitbouwen van de site.
Daarnaast kunt meegaan met de financiële geschiedeniswandeling of de Financial History Walking Tour in Amsterdam. Tijdens deze wandeling ontdekken we hoe en waar in het centrum van Amsterdam het geldverkeer, bankwezen, verzekeringen, beleggingen en de effectenhandel zich ontwikkelden. De wandeling wordt vaak op maat gesneden voor organisaties en periodiek is er ook via Artifex de gelegenheid om als particulier mee te wandelen. Op Trip Advisor kunt u lezen wat eerdere deelnemers ervan vonden. En als u met de boot zou willen, dan kan dat natuurlijk ook.
Natuurlijk komen wij ook graag op uw lokatie/evenement langs om een bijdrage te leveren aan een programma, seminar over geld en bankieren. Dat kan in de vorm van een lezing over heden/verleden van het geld, een schets van een bijzonder vergeten verhaal uit de financiële geschiedenis, als paneldeelnemer of panelleider. Zo verzorgden wij enige tijd een periodieke online-blog in het Financieele Dagblad over financiële geschiedenis. Daarnaast dragen we met gastblogs en artikelen bij aan een verdere reflectie op de financiële sector.
Regelmatig denken we mee met organisatoren van congressen en seminars over de opzet en inhoud (zoals bijv. bij de Filosofie Nacht). Ook worden we als paneldeelnemer gevraagd een bijdrage te leveren, zoals bijvoorbeeld onze deelname aan het gesprek over geld en waarde, voor het radioprogramma Klara tijdens de Filosofie Nacht in April 2013. Of een gesprek over Geld 2.0 zoals we dat in september 2013 voeren in het Denkcafé in Rotterdam, een gesprek bij Casa Luna (eind 2014) of bij OVT (april 2015).
Tenslotte zijn er nog de maatwerk-workshops en onderzoeken. Afhankelijk van het thema ondersteunen we een zoektocht naar de toekomst van het geld of reflectie op de belangrijkste factoren bij de ontwikkeling van de stad Amsterdam. Vaak blijkt dan dat juist de geschiedenis helpt om de geest wat verder te openen en grote ontwikkelingslijnen naar de toekomst te zien.